13 Kasım 2011 Pazar

K1 BELGESİ NEDİR?


K1 belgesi, kamyon/kamyonet türü araç/araçlara sahip gerçek ve tüzel vergi mükelleflerinin ticari maksatlı taşımacılık faaliyetlerine verilen yetki belgesidir. Bu belgede esas olan husus, taşıtların yapmış olduğu taşımacılık faaliyetinin para kazanma amacıyla yapılıyor olmasıdır. Belge alacak olan kendine çalışan nakliyeci-kamyoncu esnafı da olabilir, eşya/kargo taşımacılığında bulunmak üzere kurulmuş bir şirket de olabilir. Ancak K1 belgesinin alınmasına yönelik ve gerçek ya da tüzel vergi mükelleflerine göre farklılık gösteren şartlar mevcuttur.

a.) Gerçek vergi mükellefleri yani şahıs firmalarının en az 25 ton taşıma kapasitesine sahip araç/araçlarının olması, diğer bir anlatımla sahip olunan aracın/araçların istiap hadlerinin toplamının 25 ton olmasıdır.

b.) Tüzel kişiler yani limited şirketi, kollektif şirketi, anonim şirketi veya kooperatiflerin en az 75 ton taşıma kapasitesine sahip araç/araçlara sahip olması şarttır.

Toplam yüklü ağırlığı 3500 kg geçmeyen kamyonetlerle alınacak K1 yetki belgesine ilişkin istisnalar üstte belirtilmiştir.

K1belgesine ilişkin bir örnekleme yaparak çok sık rastlanan bir uygulama hatasına da dikkat çekmek isteriz. Karayolu Taşıma Yönetmeliği esasları kapsamında yapılan denetimlerde en çok 26/a bendine muhalefetten dolayı idari para cezası uygulandığına şahit oluyoruz.